Jak łatwo przygotować obiad do pracy?

0
262
Jak łatwo przygotować obiad do pracy?

Popularność diet pudełkowych i jedzenia na dowóz sprawia, że wiele osób rezygnuje z zabierania domowych obiadów do pracy. Nie można jednak zapominać, że tylko gotując w domu, mamy pewność, co do jakości i świeżości składników. Zamawianie jedzenia wiąże się też oczywiście z większymi kosztami. Nie można również zapominać, że codzienne używanie jednorazowych opakowań jest szkodliwe dla środowiska. Warto więc zastanowić się, czy rzeczywiście warto rezygnować z samodzielnego gotowania.

Popularność diet pudełkowych i jedzenia na dowóz sprawia, że wiele osób rezygnuje z zabierania domowych obiadów do pracy. Nie można jednak zapominać, że tylko gotując w domu, mamy pewność, co do jakości i świeżości składników. Zamawianie jedzenia wiąże się też oczywiście z większymi kosztami. Nie można również zapominać, że codzienne używanie jednorazowych opakowań jest szkodliwe dla środowiska. Warto więc zastanowić się, czy rzeczywiście warto rezygnować z samodzielnego gotowania.

Dla wielu osób, przeszkodą w przygotowywaniu posiłków do pracy jest brak czasu. Ugotowanie tradycyjnego, pełnego obiadu wydaje się dość czasochłonne. Lekkie sałatki i lunchboxy po pewnym czasie często okazują się za mało sycące. W pierwszej kolejności warto więc zastanowić się, czy nasza kuchnia jest odpowiednio wyposażona. Na rynku dostępne są obecnie akcesoria, które mogą znacznie przyspieszyć i ułatwić przygotowywanie obiadów. Jednym z nich jest maszynka do rozbijania kotletów. Dzięki niej, znacznie sprawniej przygotujemy mięso do pełnego, sycącego obiadu.

Można też zdecydować się na zakup praktycznej patelni grillowej. Z użyciem tego typu naczynia smażenie warzyw, mięsa czy ryb staje się proste i szybkie. Charakterystyczne dno patelni sprawia, że potrawy mają smak zbliżony do dań, przygotowywanych na świeżym powietrzu. Patelnia grillowa pozwala też na ograniczenie ilości tłuszczu do minimum, dlatego obiad jest znacznie lżejszy i zdrowszy.

Praktyczne termosy obiadowe

Po przygotowaniu obiadu, pojawia się problem z jego transportem. Tradycyjne pojemniki sprawdzają się dobrze, o ile mamy możliwość skorzystania z kuchenki mikrofalowej i podgrzania posiłku. Jeżeli jednak nie ma takiej opcji, warto zaopatrzyć się w termos obiadowy. Taki produkt sprawdzi się w pracy, ale też np. podczas wycieczki w plener.

Zdecydowanie najlepsze są termosy obiadowe ze stali nierdzewnej. Są cięższe od tych, wykonanych z tworzywa sztucznego, ale też znacznie bardziej wytrzymałe. Termos jest tak odporny na uszkodzenia mechaniczne, że nic złego nie dzieje się z nim nawet po upadku. Naczynie utrzymuje temperaturę, dzięki swoim podwójnym ścianom, między którymi powstaje próżnia. W zależności od modelu, potrawa może pozostać ciepła nawet przez sześć godzin. Przed zakupem warto też zastanowić się, jaka pojemność będzie dla nas najlepsza. Przyjmuje się, że na jedno danie odpowiedni jest termos 350-500 ml. Jeżeli w środku mają się zmieścić dwie porcje, lepszym wyborem będzie naczynie o pojemności 600-700 ml.

Nie ma nic lepszego podczas przerwy w pracy niż ciepły, domowy obiad. Warto więc dobrze zaopatrzyć kuchnię i cieszyć się pysznymi potrawami, niezależnie od tego, gdzie się znajdujemy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here